Med Folkhälsobankens Ge Blod kampanj informerar vi människor och företag om vikten av att lämna blod regelbundet när man har möjligheten att göra det. Visste ni att endast 3% av den svenska befolkningen lämnar blod idag vilket motsvarar en kvarts miljon ! För att Sverige skulle varigt självförsörjande behöver vi komma upp i 5-6 % blodgivare. Som blodgivare får ni en kostnadsfri hälsoundersökning på blodcentralen.
Folkhälsobanken stödjer diabetesforskningen på Lunds Universitets Medicinska fakulteten. nyckelring-clear-webbPengarna går till den fond som administrerar gåvor och donationer till Lunds Universitet. Anledningen till att vi har valt att stödja Lunds Universitets Medicinska fakulteten är att vi tycker att de gör ett viktigt arbete. Vi hoppas att vår insats skall hjälpa forskningen lite på vägen.

Passa på och medverka så får ni möjlighet att få vår egna nyckelring där 10 kr från värje sålt hjärta går till Hjärt-Lungfonden.

Vi stödjer dessutom Barncancerfonden genom att samla in pengar till forskning kring barncancer. Vi är stolta över att vara med och bidra till Barncancerfondens verksamhet, och därmed göra en skillnad för cancer drabbade barn och deras familjer.

hjartstartare-zoll-folkhalsoinformationMed start under hösten 2013 erbjuder vi våra medverkande företag att köpa alternativt hyra en hjärtstartare till er arbetsplatts. Fördelarna med att ha en hjärtstartare på sin arbetsplatts talar för sig självt. Missa inte chansen att göra två viktiga insattser på en gång.  Våra informatörer kommer att kontakta era företag och ge dem chansen att både vara med i vår kampanj samt förvärva en livsräddande hjärtstartare till just er arbetsplatts.
Vi kan erbjuda er två alternativ på hjärtstartare se vår beskrivning nedan. När det kommer till liv och säkerhet är det värt att lägga ett par extra kronor. Tala med våra informatörer så berättar de gärna mer om de olika alternativen för köp alternativt hyra.

Zoll AED Plus hjärtstartare
ZOLL AED Plus är en av världens mest sålda och populära hjärtstartare, samt en av de mest sålda i Sverige. ZOLL AED Plus har ett unikt HLR-stöd som mäter hur djupt man ger bröstkompressionerna, så man säkerställer att man verkligen kommer ner minst 5 cm. Dessutom finns en display med textkommandon på svenska, vilket är mycket bra vid bullriga miljöer när det kan vara svårt att höra röstkommandona. Den har även 5 års hållbarhet på elektroder och batterier vilkent gör den mycket underhålls fri.
hjartstartare-05-folkhalsoinformation
Saver One hjärtstartare
Saver One är en liten och smidig hjärtstartare som är lätt att transportera. Den har en tydlig frontpanel med symboler samt en svensktalande röst som ger klara instruktioner om vad man ska göra. Det går givetvis att få hjärtstartaren med andra språk om det så önskas. Mycket viktigt är att den passar för de som vill ha en enkel och smidig hjärtstartare till ett lågt pris och för dem som vet hur djupt man ska ge bröstkompressioner då den inte har något inbyggt HLR-stöd, som mäter djupet på kompressionerna. Saver One har dock en funktion som hjälper dig att hålla rätt takt, 100 st/min.

saver-one
Vi erbjudar 3 olika hjärt-lungräddning (HLR) kurser:
spacer
Vuxen-HLRspacer hjaertlungredningsbilder-ny
(Tidsåtgång: 1-1½ timme beroende på antalet deltagare)
Varje deltagare ska efter kursen känna sig
säker i hur man undersöker livstecken hos en
person och hur man utför Hjärt-och lungräddning på ett effektivt och kvalitativt sätt. (Max. antal deltagare 12 personer)
Download pdf om kurs: kurs-hlr
spacer
spacerVuxen-HLR med Hjärtstartare
(Tidsåtgång: 2 timme beroende på antalet deltagare)
Varje deltagare ska efter kursen känna sig säker i hur man
undersöker livstecken hos en person och hur man utför
hjärt-och lungräddning på ett effektivt och kvalitativt sätt.
De ska dessutom kunna hantera en hjärtstartare och på så vis öka chansen till överlevnad för den drabbade. (Max. antal deltagare 12 personer)
Download pdf om kurs: kurs-hlr-hjärtstartare
spacer
spacer
spacer
Vuxen-HLR med Hjärtstartare samt Första hjälpen
(Tidsåtgång: 3-3½ timme beroende på antalet deltagare)
Utbildning i Förstahjälpen innebär är att er personal ska stå rustade inför ett
sjukdoms-eller olycksfall på arbetsplatsen och på fritiden. De ska kunna göra situationen bättre för den drabbade innan ambulansen kommer.
Efter kursen ska deltagarna känna sig säkra på hur man utför HLR på ett effektivt och kvalitativt sätt. De ska dessutom kunna hantera en hjärtstartare och på så vis öka chancen till överlevnad för den drabbade. (Max. antal deltagare 12 personer)
Download pdf om kurs: kurs-hlr-hjartstartare-forstahjalp

Rädda Hjärtat – en livsviktig app

Vid hjärtstopp räknas varje sekund. Lär dig hjärt-lungräddning och hitta närmaste hjärtstartare med appen Rädda Hjärtat: http://www.hjart-lungfonden.se/raddahjartat/Om-Appen/

Det är något märkligt som händer…

Det är nu fler människor som anmäler sig till landets blodcentraler än tidigare men ändå minskade mängden tappade blodenheter på våra sjukhus mellan åren 2009 och 2010.

Den dagen vi själva behöver en blodtransfusion kan det vara slut!

Var med och kämpa för att öka antalet blodgivare här i Sverige men glöm inte bort att det handlar om mer än att bara anmäla sig!

Det finns något varje människa kan göra även om man inte kan eller får lämna blod.

folkhalsobanken-folkhalsoinformation.se

 

Om du får och kan – LÄMNA BLOD regelbundet! Hitta närmaste blodcentral här eller ring 020-39 03 90.Dessutom har blodbussarna i Sverige hållplatser både i stad och på landsbygd i 17 län runt om i hela landet. Här hittar du tider och hållplatser för blodbussen i ditt län.Vår del i det arbetet är att sprida informationen till så många som möjligt. När våra informatörer kontaktar er har ni möjlighet att ta del i kampen mot blodbristen genom att sprida kunskap till människor i er omgivning!